Pokud se chcete stát top profesionálem skoro v kterékoliv oblasti tak vám musí zkušenosti někdo předat, někde se je musíte naučit, okoukat. V našem oboru to platí dvojnásob, u nás musíte pracovat u těch nejlepších, nejlépe pod lidma, kteří mají vášeň pro tento obor, jsou v oboru uznávaní a mají chuť předávat znalosti dál. A je v celku jedno jestli chcete být top kuchař/ka, barman/ka nebo barista/ka. Důležité je, to rozhodnutí, že chcete být top, že nechcete být jeden z mnoha. Tohle předsevzetí určitě nepůjde mechanicky, tohle musíte chtít, cítit, musíte tím žít. A bude to vyžadovat přísný plán a my vám ten plán přinášíme.
Jak se stát top profesionálem v gastronomii? I. část

1. Kým chcete být?
Je strašně důležité dopředu uvnitř sebe cítit kým chcete být. Pokud se teprve rozmýšlíte jestli chcete být kuchař/ka, barman/ka, barista/ka nebo jakou cestou se vlastně vydáte, už je něco špatně. Vás vaše profese musí přitahovat. Ani nebudete vědět jak a proč vlastně, ale musí se vám to líbit, musíte to milovat. Musí vám připadat, že si nedokážete představit, že byste byl něčím jiným. Musíte být hrdý na to, že vyslovíte, že děláte právě tuhle profesi. Dokonce by vám vaše profese měla přijít o hodně lepší než ostatní profese na celém světě. Pokud to tak máte přesuňte se k bodu dva:)
2. Jak začít?
Představte si, že chcete být např. top barman/ka. Buď už nějaké zkušenosti máte nebo jste čerstvě vyšel školu, každopádně o nějaký slušnější bar či přímo top bar jste ještě nezavadil/a. A děsně by vás lákalo tam pracovat, byl by to váš splněný sen. A bez práce v takovém podniku svého cíle nikdy nedosáhnete. Ještě než někam s plnou parádou nakráčíte doporučujeme, abyste měl/a něco v kapse. I když v každém top podniku začínáte vlastně od nuly a vše vás učí od začátku podle zvyklostí a pravidel daného podniku. Nebudete první kdo přichází s vidinou skvělé kariéry. Potřebujete mít tedy, alespoň nějaké reference. O to víc, když nejste vyučen/a nebo nemáte hotelovou školu.
3. Kde chcete pracovat?
Víte už v jakých podnicích byste chtěl pracovat? Skvělé! Tak je začněte studovat! Zjistěte si vše co je o nich dostupné. Kdy se otevřeli, co nabízejí, jaké mají ceny, akce. I když u top podniků v zahraničí je nyní velmi častý trend, že kolikrát nemají žádné či velmi strohé webové stránky, u nás se zatím top podniky rádi prezentují a mají skvěle zpracovené weby. Dobře pro vás. Velmi často tam totiž představují celý tým podniku. Kolikrát od majitele až po barbacka v baru nebo nováčka v kuchařském týmu. O každém z nich vždy něco píšou, nejčastěji kde pracovali předtím. Nastudujte si tedy jejich cesty, jelikož z nějakého důvodu jim právě tyhle cesty otevřeli bránu do daného podniku. Taky se podívejte, jak zaměstnanci vypadají. Jaké mají účesy, jak se tváří na fotkách, všímejte si všeho. Pokud znáte někoho kdo v podniku či podnikách kde by se vám líbilo pracuje nebo pracoval tak ho kompletně vyzpovídejte:) Podnik kam se půjdete ptát na práci musíte dopředu velmi dobře znát!

4. Štěstí přeje připraveným
Co vše můžete udělat než se přijdete představit do vysněného podniku? Je toho mnoho! Investujte do sebe a vyhledejte a navštivte co nejvíc kurzů či školení jen půjde. V současné době existuje mnoho firem, které zajišťují jak kuchařské tak barmanské či sommeliérské kurzy. Stačí zadat do vyhledávače klíčové slova a už můžete vybírat. Zároveň firmy, které dodávají např. alkohol dělají velmi často prezentace a školení svých výrobků zcela zdarma. ( např. Ultra Premium Brands nebo Premier Wines ) Dále je spousty odborné literatury jak na internetu tak v knihkupectví, popřípadě časopisů v trafice. ( UPB dokonce vydává svůj magazín Warehouse, který je zdarma ve vzorkovně společnosti se stejnojmenným názvem, kde se dočtete o výrobě a zpracování mnoha známých destilátů ) V nejlepších pražských hotelech musíte mít perfektní angličtinu, vše ostatní vás naučí, ale anglicky od začátku vás učit prostě nebudou. Takže pokud je váš sen pracovat rovnou v pětihvězdičkovém hotelu, začněte chodit na kurzy angličtiny. Udělejte co nejvíc toho co je ve vašich silách a finančních možnostech. Nepodceňujte přípravu. Každý kurz či školení, které absolvujete si dejte do životopisu. Přečtěte si našich 12 tipů, jak uspět na pohovoru v gastronomii.
5. Jdeme na to
Nečekejte až vyjde někde inzerát. Ty nejlepší pozice se inzerovat totiž nikdy nebudou. Vemte svůj životopis s fotkou a svýma dosavadníma referencema ( i kdyby jich mělo být jen pár ) a vydejte se do boje. Vždy běžte za někým konkrétním. Měli byste znát jeho jméno a pozici. Např. za panem šéfkuchařem Tomášem Novákem, šéfbarmanem nebo managerem. Pokud jdete do hotelu tak na recepci poproste zda byste mohli mluvit s někým z HR nebo HR managerem. Když se vás budou ptát proč přicházíte? Odpovězte, že jste se přišli zeptat na práci. Pokud vám odvětí, že dotyčný momentálně nemůže, zeptejte se zda na něj můžete počkat či přijít později. Pokud tam dotyčný vůbec ten den neni, zeptejte se kdy tam bude a kdy jindy byste mohl přijít. Po celou dobu buďte velice pohodový, usměvavý a pokorný. První referenci o vás totiž předají vašemu potencionálnímu zaměstnavateli hned přímo zaměstnanci a vaši možní nový kolegové:) Svůj životopis nedávejte z ruky, pokud nabídnou, že mu ho předají a máte ho viditelně v ruce. Ten předáte až vy osobně. Pokud máte štěstí a dotyčný má na vás čas doporučujeme těchto pár vět. Dobrý den pane Novák, já se jmenuji XY, moc se mi líbí váš bar, restaurace, hotel, hodně jsem o něm četl a strašně rád bych pro vás pracoval jako barman/ka, barista/ka, kuchař/ka atd. Mám takové a takové zkušenosti a chtěl bych toho umět víc. Když byste mi dal šanci určitě bych vás nezklamal. Jednoduché, upřímné, lehce ctižádostivé.
6. První pokus nevyšel
Pravděpodobně vás hned na poprvé do vysněného podniku nevezmou. Nemusí to být ani tak tím, že jste se jim nezamlouval/a, ale z 90 procent tyhle podniky mají prostě plno, o své zaměstnance se starají, drží si je a sami zaměstnanci vědí, jak bylo těžké se do nich dostat, kolik zájemců tam měsíčně přichází a ten průtok zde nebývá tak veliký jako u podniků, kde jsou desítky zaměstnanců a nejedou až zas tolik na kvalitu jako na kvantitu. Vy, ale neodcházejte s prázdnou. Načerpejte co nejvíce informací můžete. Pokud mají plno tak na jak dlouho mají plno, nepojede někdo na stáž?Nechystá se někdo odjet na delší dobu do zahraničí? Nemají sesterský podnik? Jak to vypadá když jim vypadne barman, číšník, kuchař? Nepotřebovali by někoho kdo by jim tam, alespoň nepravidelně mohl skočit jakýmkoliv způsobem pomoc? Klidně mýt skleničky, nosit led, klidně být ten poslední v podniku. Protože i ten poslední v podniku je IN je uvnitř a může ukázat snahu. Skutečně dobrých lidí je málo, ale vy jste jeden z nich! Pokud ani tato varianta neprojde, zeptejte se jestli nedělají např. nějaké cateringové akce a jestli by vás nevyužili, alespoň tam. Skoro každý podnik již dnes dělá catering a tam se vždy hodí někdo externí komu můžou zavolat když potřebují. Když ani tato varianta nevyjde tak nevadí jede se dál a vy přejděte k bodu 7:)

7. Jděte ke konkurenci
Nevyšlo to? Nevadí. Váš cíl není pracovat pouze v jednom skvělém podniku, váš cíl je stát se top profíkem ve svém oboru. Jděte to zkusit ke konkurenci a postup opakujte. Vzhledem k tomu, že podniků světové úrovně kde se dá něco naučit je v České republice skutečně jako šafránu, můžete počítat i s variantou, že se na první pokusy nedostanete vůbec nikam. Rozhodně se nevzdávejte, váš příběh totiž opisuje valnou většinu těch, kteří již nyní v top podniku jsou. Prostě jste nepřišli ve správnou dobu. Váš čas teprve přijde. Sestavte si tedy další podniky, které budou sice o level níž, ale budete tam moct čerpat podobné zkušenosti, které budete potřebovat do budoucna. Pokud chcete být barman/ka tak podnik kde mají, alespoň trochu kvalitní bar a kde se hodně míchá, barista/ka by jasně měl být tam kde bude mít ke kávovaru co nejblíž a kuchař/ka by měl jít směrem jaký se ubírá jeho vysněný podnik. Pokud budete chtít do budoucna pracovat například v hotelu Mandarin Oriental, jehož kuchyně je zaměřená na asian food tak určitě nezačínejte někde u hotovek.
8. Soutěžte
Začněte být vidět a začněte být celkově ve hře. Dnes se pořádají desítky nejrůznějších barmanských, cukrářských, kuchařských nebo baristických soutěží. A hádejte kdo je soutěžící a kdo v obecenstvu. Mezi soutěžícími velmi často najdete někoho z top podniku a v obecenstvu managery nebo majitele samotných podniků. Jsou totiž do toho zapálení a proto to sledujou a proto tam jsou. A vy se tady můžete ukázat. Takže směle do toho, navštivte pár soutěží jako divák, naučte se to co soutěžící předvádějí či připravují, klidně si to natočte na telefon nebo to sledujte dokola doma na youtube a přihlašte se tam taky. Choďte klidně na každou soutěž to půjde i kdyby jste měl být ze začátku poslední. Časem se budete zlepšovat, budete vidět a v zákulisích a přípravnách budete sdílet stejné prostory s těmi se kterými se prostě potřebujete seznámit. Tam můžete získat kontakty a tam se můžete optat. Tam se seznámíte. Nebuďte no name.